ΥΛΙΚΑ

Για τον κιμά

Για την μπεσαμέλ

Για τα λαχανικά

ΟΔΗΓΙΕΣ

Ξεκινάμε με τον κιμά. Καθαρίζουμε τα λαχανικά μας και τα κόβουμε σε μικρά ομοιόμορφα κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τα λαχανικά και σοτάρουμε για περίπου 3 λεπτά.

Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε το πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά.

Βάζουμε τη ντομάτα κονκασέ, το νεράκι ή ζωμό, τη κρυσταλλική ζάχαρη, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ωραία πηχτή σάλτσα.

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Προαιρετικά προσθέτουμε στο μείγμα μας τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Συνεχίζουμε με τα λαχανικά μας. Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε φέτες πάχους 1/2 εκ. Τα τοποθετούμε τα λαχανικά σε λαδωμένο ταψί. Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο, τα αλατίζουμε, προσθέτουμε πιπέρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ᵒC στον αέρα για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Το ίδιο κάνουμε και με τις πατάτες.

Για την σύνθεση του πιάτου, λαδώνουμε ένα βαθύ ταψί ή πυρίμαχο σκεύος και πασπαλίζουμε με τη τριμμένη φρυγανιά.

Πρώτη στρώση βάζουμε τις μισές από τις πατάτες. Συνεχίζουμε με τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια. Κάθε στρώση που βάζουμε πασπαλίζουμε με λίγο από το τριμμένο κεφαλοτύρι και μικρά κομμάτια βούτυρο. Απλώνουμε από πάνω τη σάλτσα κιμά και συνεχίζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά.

Προσθέτουμε τη μπεσαμέλ και προσεκτικά τη στρώνουμε σε όλο το ταψί. Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (στους 200ᵒC) στον αέρα για 40 – 50 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα η μπεσαμέλ μας. Αφαιρούμε το ταψί μας από το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει καλά προτού να σερβίρουμε.

Tips: Σε περίπτωση που ο μουσακάς βγάλει πολλά υγρά τότε αφαιρούμε το πρώτο κομμάτι και στη θέση του βάζουμε ένα κομμάτι μπαγιάτικο ψωμί. Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε 200 γρ. από τη μπεσαμέλ μέσα στον κιμά. Αυτό θα βοηθήσει να κρατηθούν όλα τα υλικά μας ενωμένα.