ΥΛΙΚΑ

Για τη βάση λαχανικών

Για τον κιμά

Για τη μπεσαμέλ

ΟΔΗΓΙΕΣ

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες με πάχος περίπου 0,5 εκ. Τις αραδειάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τις καλύπτουμε με 2 κτσ ελαιόλαδο και αλάτι.

Τις ψήνουμε για περίπου 18 λεπτά στους 180°C μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια, κόβουμε τα κοτσάνια και τα κόβουμε σε φέτες με πάχος περίπου 0,5 εκ.

Τα αραδειάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τις καλύπτουμε με 2 κτσ ελαιόλαδο και αλάτι. Τα ψήνουμε για περίπου 14 λεπτά στους 180°C μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Σε ένα φαρδύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να πάρει χρώμα σε μέτρια ένταση. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σε μικρά καρέ και το σοτάρουμε να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα μπαχαρικά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ της ντομάτας και ανακατεύουμε καλά να πάει σε όλο τον πάτο από το τηγάνι μας. Προσθέτουμε τον κιμά και με τη σπάτουλα τον ανοίγουμε σε όλο το τηγάνι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και το νερό.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση για περίπου 20-30 λεπτά. Αν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου, αφήνουμε στο σιγανό για μια ώρα. Με αυτό τον τρόπο θα μελώσει και θα γίνει ακόμα πιο νόστιμο.

Τα τελευταία 10 λεπτά, προσθέτουμε το τριμμένο χαλούμι, ανακατεύουμε και κλείνουμε με καπάκι. Αποσύρουμε.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το γάλα. Προσθέτουμε το περιεχόμενο από 3 φακέλους που βρίσκονται μέσα στη συσκευασία Easy Bake Μπεσαμέλ Μύλοι Αγίου Γεωργίου. Χτυπάμε καλά με μίξερ χειρός ή με αυγοδάρτη.

Βάζουμε τα λαχανικά σε ένα μεγάλο ταψί Προσθέτουμε τον κιμά και τον απλώνουμε να πάει παντού.

Τέλος προσθέτουμε τη μπεσαμέλ και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσό χρώμα.

Συνταγή: Γαβριήλ Νικολαΐδης (https://coolartisan.gr/?recipe-post=mousakas-me-psita-lachanika)