
Burger λαχανικών

30 λεπτά

1ώρα30 λεπτά

4
ΥΛΙΚΑ
Για τα προζυμένια ψωμάκια
Για τα μπιφτέκια λαχανικών
Για το σερβίρισμα
Για τα προζυμένια ψωμάκια
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το μείγμα και προσθέτουμε νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει πρώτα τη μαγιά.
Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Ξαναζυμώνουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλα δέκα λεπτά.
Σχηματίζουμε 4 στρόγγυλα ψωμάκια, περίπου 220 γρ. το κάθε ένα. Τοποθετούμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος. Αφήνουμε σκεπασμένα σε ζεστό μέρος για περίπου 50 λεπτά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, με αντιστάσεις, στους 200°C για περίπου 35-40 λεπτά.
Για τα μπιφτέκια λαχανικών
Σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι προσθέτουμε κρύο νερό, αλάτι και μουλιάζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια για τουλάχιστον 12 ώρες.
Βράζουμε τα φασόλια για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Παράλληλα, σε ένα άλλο κατσαρολάκι βράζουμε και την πατάτα.
Με τη βοήθεια ενός μπλέντερ ψιλοκόβουμε το κολοκυθάκι, τη μελιτζάνα, το καρότο, το πράσο και το κρεμμύδι. Τα απλώνουμε σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200°C για περίπου 30 λεπτά.
Απομακρύνουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Με τη βοήθεια ενός μπλέντερ πολτοποιούμε τα φασόλια και την πατάτα. Για να βοήθησουμε στην πολτοποίηση προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ή ελάχιστο νερό.
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, τα φασόλια και την πατάτα. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Πλάθουμε 4 μεγάλα μπιφτέκια και ψήνουμε στους 200°C για περίπου 20 λεπτά.
Για το σερβίρισμα
Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και προσθέτουμε λαχανικά εποχής, το μπιφτέκι, μια φέτα τυρί, γιαούρτι και πίκλες.
Tip για τα προζυμένια ψωμάκια: Το νερό τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να είναι δροσερό, ενώ τους χειμερινούς, χλιαρό.
Συνταγή & φωτογραφία: Tetis flakes (https://tetisflakes.com/el/mpifteki-lachanikon-me-prozumenio-psomi/)